Legge parkett? Gulveksperten gir deg et problemfritt gulv!
Drømmer du om et nytt, vakkert parkettgulv? Da har du kommet rett! Denne artikkelen er din sjekkliste og ultimate guide før du begynner med å legge parkett, skrevet av en gulvekspert med lang erfaring. Vi tar deg gjennom hele prosessen av de viktige og nødvendig forberedelsene.
Unngå fallgruvene
Å legge parkett er i utgangspunktet enkelt, men det er lett å trå feil. 95% av alle som opplever problemer med et gulv etter montering, er tilfeller knyttet til slurv med forarbeid eller manglende sjekk av undergulvet som parkett skal legges på. Bruk 5 minutter her, og unngå år med irritasjon og fortvilelse! Last også ned vår sjekkliste som du bruker som dokumentasjon pm du leier inn «profesjonelle» til å legge din parkett.
Sjekkliste for å legge parkett
Last ned vår sjekkliste for å ha full kontroll gjennom hele prosessen:

Det hjelper lite å være flink til å legge parkett, om du ikke sørger for at problemstillingene i denne artikkelen er ivaretatt. HUSK: 95% av alle som opplever problemer med parkett i ettertid, er knyttet til en av disse punktene!
Forarbeid er avgjørende før du legger gulv
Før du starter leggingen, er det avgjørende å sjekke undergulvet nøye. Et rent, jevnt og tørt undergulv er fundamentet for et stabilt og problemfritt parkettgulv.
- Undergulvets tilstand: Fjern gammelt gulvbelegg, støv, rusk og eventuelle ujevnheter. Gå over gulvet med en bredsparkel for å ta det øyet ikke ser.
- Fuktmåling: Kontroller fuktighetsnivået i undergulvet. For betonggulv bør det ikke overstige 2 % fukt, og for tre 8%. For fuktig undergulv vil trenge opp i et parkettgulv, og føre til at det slår seg og oppstå skader eller deformasjoner.
- Planhet: Bruk et langt vater for å sjekke om gulvet er jevnt. Ujevnheter over 2-3 mm per 2 meter må jevnes ut. Her ser vi de aller fleste blunderne!! Det slurves fordi man tror eller antar at undergulvet er plant og rett. Eller rett og slett ikke er opplyst hvor viktig et plant undergulv er for et godt sluttresultat. Om du slurver her så vil i verste fall hele oppgraderingen og investeringen din være bortkastet! Det starter med at sluttkunde klager på sin nye parkett, og så viser en befaring at årsaken til knirk, bevegelse og skader er ujevnt / uegnet undergulv. IKKE gå i den fella du også!!
- Underlag til parkett: Velg et egnet underlag som er tilpasset ditt gulv og undergulv. Ved tykkere type underlag, mer enn 2mm så skal trykkfasthet være på 400Kpa. Ved vanlige type underlag opptil 2mm så holder det med 100-130Kpa. Mange har fått mareritt med sitt nye parkettgulv, fordi man har benyttet for mye underlag. Etter møblering av tungt interiør, så presses områder sammen og skaper ut ujevnt underlag fordi underlaget som er benyttet, plutselig får ulik tykkelse. Spesielt varmefolie under parkett har skapt mange unødvendige tilfeller av frustrasjon, fordi reflektorplatene har vært for myke og egenskapene til underlaget er endret sammen med varmefolien. IKKE gå i denne fella også, men legg 400Kpa!!
- Tilpass temperaturen: Sørg for at rommet holder en temperatur mellom 18-22°C og en luftfuktighet mellom 40-60 %.
- Akklimatisering: La parkettbordene ligge i rommet i minst 48 timer før legging, slik at de tilpasser seg klimaet.
Unike tips fra gulveksperten når du nå skal starte montering av parkett:
- Planlegg leggemønster og startposisjon: Bestem hvordan du vil legge parketten og hvor du skal starte. Generelt så er det slik at om rommet er forholdsvis kvadratisk, så skal du legge parkett i lysretningen. men om rommet er vesentlig rektangulært, så legger du parkett i lengden av rommet. Er rommet bare svakt rektangulært, så legg parkett etter lysretningen.
- Det er montøren som er ansvarlig for å kontrollere parkettbordene for feil: Men noen ganger så kan det være estetisk mindre fine bord i en pakke, som du bør unngå å plassere midt på det mest synlige punktet i stuen. Siden det ikke er feil på bordet, men treets naturlige variasjon – og selv om den som legger parkettgulvet burde ha en viss estetisk forståelse men ikke kan bebreides – så havner noen i en skvis her. Unngå en slik skvis, med å åpne 1-2 pakker. Gå gjennom bordene og fortell om hva du ønsker og ser for deg, og hvilke områder i boligen som er spesielt viktig. MEN: ikke sorter for mye, da vil man ende opp med et enda mer begredelig sluttresultat. Sørg for en viss forventningsavklaring, samtidig som du MÅ være klar over at parkett er et naturmateriale hvor alle bordene er helt autentiske, ulike og unike. Om du ikke kan akseptere forskjeller og variasjon, så er ikke et ekte parkettgulv løsningen for deg.
Vi ønsker deg lykke til med leggingen av ditt nye parkettgulv!