Nordic Flooring Parkett

Hva er parkett?

Parkett er ekte tre tverrs igjennom med 3 ulike sjikt som er limt sammen. Parkett har et toppsjikt av enten ask eller eik, et midtsjikt med vertokale lameller av furu eller poppel som er blokklimt og et bunnsjint på 2mm for en fullkommen stabilitet i konstruksjoen. Parkett er langt mer stabilt enn heltre. Siden tre er et materiale som krymper og sveller avhengig av microklimatiske forhold, så er 3 sjikts konstruksjonen som parkett har, langt mer stabil. Parkett er spesielt mer å foretrekke i tørre land som Norge og Canada

Hvorfor velge parkett?

Parkett er absolutt den mest populære gulv varianten i Norge. Parkett blir sett på som det mest eksklusive å ha i hjemmet. Vi ønsker et gulv av ekte og naturlig tre, med egenskapene et parkettgulv innehar.  Parkett er et naturlig materiale hvor alle bordene er ulike med sitt unike tre. Den mest vanlige typen parkett er eik. Parkett i materiale eik er forholdsvis hard, og er uten tvil den mest foretukne tresorten på det norske markedet.  Parkett er varmere, mykere og mer behagelig å gå på enn f.eks fliser og laminat. Parkett er også et materiale som enkelt kan repareres når riper og sår oppstår.

 

Hvem velger parkett?

Parkett benyttes til alle typer formål, hvor det ikke er utsatt for unormal høy slitasje og/ eller unormalt mye vanneksponering.  Vi ser at nybygg som oftest velger parkett som gulv på kjøkken, stue og soverom ,mens i rehabilitering av eldre bolig blir også andre gulv som laminat og gulvbelegg i høyere grad valgt.  1 stavs parkett er den absolutt mest foretrukne og solgte varianten fremfor den rimeligere 3 stavs parketten, selv om den har en høyere pris. Siden bevisstheten om at gulv fungerer som selve basen i hjemmet, så ønsker folk flest å investere  i riktig type parkett for et mer eksklusivt interiør, samt at parkett generelt gir en høyere boligverdi. Parkett velges av aller aldersgrupper.

Parkett trender 

1 stavs parkett har tatt helt over for tradisjonell 3 stavs parkett. 1 stavs parkett har alltid vært mer populært, men nå er prisen på 1 stavs parkett blitt oppnåelig for alle. Det er fortsatt 1 stavs lys eikeparkett som er mest populær.  Spesielt etter at mørkere veggfarger ble populært, bare økte salget på eik hvit 1 stavs parkett. Interiøret skal ha kontrast og lys 1 stavs parkett som parkett Svalbard, parkett Storfjord og parkett Tinnoset er parkettdesign  som passer utmerket og uavhengig av farge på vegg. Det er nå også blitt en økende etterspørsel på fiskebensgulv parkett. Det er nå lansert fiskebensparkett klikk, noe som forenkler monteringen vesentlig i forhold til fiskebensparkett som må limes i not/ fjær. Fiskebens parkett klikk får du i flere flotte design.

 

Hva er enstavs parkett?

Enstavs parkett er parkett hvor hele bredden på planken er ett trestykke. Forskjellen på enstavs parkett og trestavs parkett er nettopp dette, mens trestavs parkett er inndelt i tre ulike trestykker.

Hva er en god parkett?

En god parkett er parkett som er produsert for lokale klimatiske forhold. En god parkett for Norge er ikke en god parkett for Spania. En god parkett for Norge krever en spesiell produksjonsprosess med ekstra nedtørking av treverket. Parkett produsert for norske forhold må tåle de ekstra tørre periodene om vinteren og en luftfuktighet ned mot 30%. Når parkett er produert for lokale klimatiske forhold, vil ikke bordene krympe eller svelle utover akseptable verdier, eller slå seg konveks eller konkavt. En god parkett skal videre være blokklimt, slik at ikke lammellslipp vil oppstå. En god parkett skal inneholde en god overflatebehandling av olje, hardvoksolje eller lakk. En god parkett har et moderne  monteringssystem. Gjerne limfri patent fra enten Valinge eller Unilin. Dette forenkler montering av parkett og har styrke i låsen som forhindrer oppsprekking. En god parkett krever kan bare produseres av moderne fabrikker med høyeste kvalitetskrav, både hva angår rutiner/ kunnskap om lokale forhold og maskinpark. 

Hva er fas parkett

1 stavs parkett har som oftest fas både  på langsiden og kortsiden. Fas kan beskrives som et spor eller liten fuge som gjør at skille mellom bordene på 1 stavs parkett blir mer distinkt. En fas kan være i ulike størrelser. Fra mikrofas på 1-2mm og opptil maksifas på 5mm. 1 stavs parkett med microfas er mest vanlig og populært, og er dessuten den absolutt enkleste mht.  rengjøring. Parkett som er børstet bør absolutt inneholde ha minimum mikrofas for at ikke overganger mellom bordene blir for brå, og skitt vil legge seg i gropene mellom overgangene på børstet 1 stavs parkett.

Hva er parkett laget av?

Parkett er laget av ekte tre som er blokklimt i 3 ulike lag. Parkett har et toppsjikt i som regel eik eller ask og mellomsjikt og bunnsjikt i furu eller poppel. Parkett har en totaltykkelse som oftest er på 13-15mm. Toppsjiktet på parkett må være på minimum 2,5mm. 

Hva er børstet parkett?

Børstet parkett er parkett med mer struktur, liv og dybde i overflaten i motsetning til en ordinær parkett som er helt glatt i overflaten og fremstår med et mer plastikk-utseende. En børstet parkett er planker som har noe dypere riller i selve åre-ringene. En børstet parkett fremstår langt mer eksklusivt, spesielt med slepelys som faller inn over gulvet hvor dybde og mer liv tilføres parkettgulvet. 

Hva er den beste parketten?

Legge parkett lysretning

Parkett bør legges i lengderetningen av lyset. Strukturen, mønsteret og parkettens flotte uttrykk oppleves aller best når lysretningen faller bortover lengderetningen av et parkettgulv. Er det store vinduer og mye lys som faller inn er dette spesielt virkningsfult. I utgangspunktet bør et parkettgulv legges i lengden av rommet, og i samme retning i samme etasje. Men like viktig er å tenke seg hvordan man vil oppleve rommet og parkettgulvet når det er ferdig innredet. Et råd kan være å først ta hensyn til lengden i rommet, og legge parkett i denne lengderetningen om lengde er vesentlig større enn bredden. Om lengden i rommet ikke er vesentlig større enn bredden, et lysretningen det som bør hensyntas først og følges. Det kan allikevel være riktig å kun ta hensyn til å legge parkett i lysretning om rommets bredde vil oppleves som lengderetning ved ferdig møblering å tilkomst i rommet. 

Hvilken garanti har Nordic Flooring parkett?

Dette mer garantier og tre er svært vanskelig å forklare og er av mange produsenter misvisende. Jeg skal kort forklare: Tre er et naturmateriale som tilpasser seg microklimatiske forhold. Er det forhold som kan knyttes til feil på produktet (typisk ikke spesialprodusert for norske forhold mht. nedtørking av treet under produksjon) hvor bord slår seg konveks eller konkavt, så gjelder kjøpsloven mht. «feil på produkt solgt på det norske markedet».  Men er det microklimatiske forhold som for høy gulvvarme, for lav luftfuktighet (typisk godt under 25%), eller feil i montering som f.eks. skjevt undergulv (norsk standard sier maks 3mm ujevnheter pr. 2m strekk), ikke tilstrekkelig ekspansjon etc så gjelder ingen «garantier» og det går på «brukerfeil» eller «feil installasjon». Dette produktet er montert på mange fjellhytter – med gulvvarme. Men det er da kommunisert at for høy gulvvarme vil kunne forårsake sprekker. Disse fylles dog enkelt, og er ikke avgjørende på dette gulvet.  Vi har aldri opplevd at dette gulvet har slått seg konkavt eller konveks. Dette fordi den produseres på +/- 7% fuktinnhold. Heltre med 9% har dog dette problemet.

Vet at «noen» flagger 25 års GARANTI, men at når du i liten skrift setter deg inn i detaljene ser at denne er knyttet til gjennomslitasje av toppsjiktet fordelt over gulvet med «normal slitasje». Vi er ikke med på dette «garanti» racet, som vi mener er useriøst og villendene.

Vi er mer opptatt av at forbruker får riktige forventninger til tre som materiale.

Legge parkett i tak

Legge parkett i tak, hvorfor ikke? Ikke akkurat veldig tradisjonelt, men skaper jo noe unikt med særpreg. Når du skal legge parkett i tak, bør parketten ligge samme vei som på gulvet - og det bør ikke minst være samme type parkett. Det er ikke noe vanskelig eller problematisk å legge parkett i tak. Man fester bordene med kramper på samme måte som tradisjonelle tak-bord. Krampene skutes inn i fjæra, og neste lengde klikkes inn i den. med andre ord, det er like enkelt å legge parkett i tak som å legge takpanel.  

legge parkettgulv

Å legge parkettgulv er i dag blitt svært enkelt, og ikke noe man i utgangspunktet behøver fagfolk for å utføre. 1 stavs parkett har i dag kun limfrie klikksystemer, som teknisk sett er svært enkle å "håndtere". Med Valinge 5G klikk eller Unilin drop-lock klikk, kan selv amatøren få et godt resultat. Det som generelt er viktig når man skal legge parkettgulv er sjekke undergulvet, samt sette seg inn i leggeanvisningen for 1 stavs parkett. Et parkettgulv må kun monteres på faste underlag, type sponplater, betonggulv eller tregulv som er festet til bjelkelag. Man må aldri legge en flytende 1 stavs parkett over et eksisterende parkettgulv eller laminatgulv. Det må evt fjernes før nytt parkettgulv monteres på et fast undergulv.

Undergulvet må videre sjekkes for ujevnheter. Det er ikke aksept å legge parkettgulv på et undergulv med ujevnheter utover 3mm pr. 2m strekk. Dette sjekker du med en 3m lang rettholt eller vater. Finner du ujevnheter utover dette, må undergulvet delvis flytsparkles før du kan gå i gang med å legge parkettgulv. 

Om undergulvet er av betonggulv skal det uansett alder alltid benyttes 0,2mm dampsperre, som overlappes med 20cm og forsegles med tape i skjøtene. Over dampsperren anbefaler vi parkettunderlag ullpapp, fordi den har Kpa høyere enn 150. Man må aldri legge et for mykt underlag, da det kan forårsake svikt, knirk eller andre "problemer" med ditt nye parkettgulv. Om du har gulvvarme, uansett om det ligger i betong eller i tre, skal du alltid benytte samme fremgangsmetode med dampsperre over. Om du har sponplater eller tregulv uten gulvvarme, benytter du kun parkettunderlag ullpapp mellom undergulvet og 1 stavs parketten du skal i gang med å montere.

Når du skal begynne å legge parkettgulv, er det viktig med god ekspansjon inn mot vegg og andre faste installasjoner. Det anbefales 1cm, eller 1,5mm pr. breddemeter. Parkett er et levende materiale som krymper og sveller avhengig av relativ luftfuktighet, og uten ekspansjon eller mulighet for bevegelse så oppstår problemer. Når man legger parkettgulv, skal kortende skjøtene på hver enkelt rad ha minimum 30cm sideforskyvning og utover det legges minst mulig usystematisk. Da får man det ultimate naturlige og flotte preget ut av en 1 stavs parkett. hvert enkelt bord må kontrolleres for skade og feil i overflaten før det monteres ned. Når du har satt de to første radene, bør videre montering gå som en lek. Du benytter en god monteringskloss for parkett, stikksag, kapp og gjerdsag og splittesag til selve jobben. Målestokk og blyant er også selvsagt nødvendig. Om du er usikker på øvrige forhold, så ta kontakt med teknisk støtte for å drøfte dette.

Legge klikkparkett

Legge klikkparkett er langt raskere og enklere å montere selv enn f.eks parkett som må limes i not og fjør, eller parkett som må hellimes til undergulvet. Når man skal legge klikkparkett, så er det dog den samme retningslinjene som ved annen type montering i forhold til ekspansjon inn mot vegg, plant undergulv og generelt at parkett ikke skal låses av fastmonterte elementer ved flytende montering

Legge parkett på fliser

Legge parkett på fliser er helt problemfritt så lenge flisene og undergulvet er helt plant. Dvs at det ikke aksepteres ujevnheter utover 3mm pr. 2m strekk. Dypere eller brede fuger mellom flisene, er helt problemfritt på parkett med tykkelser over 13mm. Når man skal legge parkett på fliser, skal det alltid benyttes parkettunderlag som 0,2mm dampsperre og tilhørende parkettunderlag 1,5mm ullpapp over. 

Legge parkett på parkett

Legge parkett på parkett kan kun utføres i tilfeller der hvor eksisterende parkett er fastmontert til undergulvet. Dvs enten er hellimt til undergulv av betong, eller er skrudd fast til undergulv av spon, tregulv eller direkte på bjelkelag om tykkelsen er 22mm og det kan defineres som "bærende". Man skal aldri legge parkett på parkett hvor eksisterende parkett er flytende montert, dvs ikke ligger fast mot undergulvet. da vil problemer som knirk, oppsprekking etc lettere kunne påstå. Om man velger å legge parkett på parkett, må man derfor vite om eksisterende parkett er fastmontert. 

Legge parkett på betong med varmekabler

Legge parkett på betong med varmekabler er helt uproblematisk når parkettgulv er produsert for norske forhold, slik Nordic Flooring sin parkett er. Når man skal legge parkett på betong med varmekabler, er det svært viktig å måle fuktigheten i betongen. Den skal være tilstrekkelig tørr, selv om 0,2mm dampsperre alltid er obligatorisk. Uansett alder på betongen så SKAL fuktsperre monteres, over parkettunderlag ullpapp. Det er viktig at varmekablene er støpt godt ned i betongen, slik at gulvvarmen fordeles godt i betongen og man unngår punktvarme. Om varmekablene ligger i overflaten, bør betongen flytsparkles med fiberarmert avrettingsmasse. Gulvvarmen skal ikke overstige 27 grader i overflaten på parkettgulvet, så en gulvføler er å anbefale for bedre kontroll. 

Legge parkett selv

Legge parkett selv er enklere en noen gang, og ikke noe man behøver en kyndig person til å utføre. Nordic Flooring parkett har svært enkle limfrie klikksystemer, som forenkler monteringen. Ingen spesialverktøy er nødvendig, annet enn slagkloss og sag. Når man skal legge parkett selv er det viktig å lese monteringsanvisningen godt, så man ikke går i de få men viktige fallgruvene. Før så måtte man ha autorisert håndverker til å legge parkett, i dag er det så enkelt at man uten erfaring kan legge parkett selv.

Legge parkett oppå gammel parkett

Legge parkett oppå gammel parkett går helt fint om parkett er festet til undergulv eller om eksisterende parkett er av tykkelse som gjør at den ligger direkte på bjelkelag. Om en parkett er hellimt til undergulvet, eller om parkett er skrudd til undergulv, så kan man legge flytende parkett med parkettunderlag i mellom over eksisterende parkett. Om eksisterende parkett ligger flytende, altså løst, så må gammel parkett fjernes. prinsippet om å legge et flytende parkettgulv over et flytende parkettgulv kan forårsake problemer som knirk, oppsprekking og andre uforutsette problemer med gulvet. Legge parkett oppå gammel parkett går altså helt fint om gammel parkett er festet til undergulv eller bjelkelag, men å legge parkett oppå gammel parkett når den ligger flytende, kan ikke gjøres. 

Legge parkett i trapp

Legge parkett på betong

Ved å legge parkett på betong, så er det svært viktig å benytte 0,2mm dampsperre. Uansett gammel eller ny betong, så skal det alltid benyttes parkettunderlag med dampsperre når man skal legge parkett på betong. Dette gjelder også uavhengig om det er gulvvarme inkludert i undergulvet. Over dampsperre, skal det benyttes egnet trykkfast parkettunderlag som f.eks 1,5mm ullpapp. Konsekvensen av ikke å inkludere dampsperre når man skal legge parkett på betong, vil være av fuktvandringen går gjennom parkettgulvet og dermed skader deler av treet. 

Legge parkett under kjøkkeninnredning

Legge parkett under kjøkkeninnredning er ikke å anbefale i forhold til at du potensielt kan punkt-låse parkettgulvet, noe som vil kunne forårsake problemer knyttet til knirk, buling og oppsprekking. Om du hellimer parkett til undergulvet, gjelder dog ikke dette. Legge parkett under kjøkkeninnredning anbefales å stoppe legging av parkett ved støttebein slik at sokkellist allikevel dekker. Alternativet om du ønsker å legge parkett under kjøkkeninnredning er å koppborre med 2cm større diameter slik i parkettgulvet slik at kjøkkenets tygde belastes undergulvet og parkettgulvet kan flyte fritt uten å være låst. Å legge parkett under kjøkkeninnredning vil ikke være godkjent installasjonsmessig, og frarådes derfor sterkt.

Parkett leggeanvisning

parkett leggesett

Parkett lengderetning

Legge parkett gjennom døråpning

parkett fiskebensmønster

Fiskebensparkett klikk

Fiskebensparkett klikk er for ikke lenge siden lansert. Dette forenkler montering av fiskebensparkett vesentlig, i forhold til tidligere hvor fiskebensparkett måtte limes. Fiskebensparkett klikk leveres med klikksystemet Valinge 5G, markedets absolutt enkleste og sikreste klikksystem. Fiskebensparkett klikk finnes i utgavene fiskebensparkett Svalbard, fiskebensparkett Tinnoset, fiskebensparkett Nordkapp og fiskebensparkett Ustaoset. Dette er alle fiskebensparkett klikk. ved montering av fiskebensparkett klikk, må man beregne et høyere kapp/ sinn i forhold til 1 stavs parkett. Et estimat på opptil 25% - 30% er normalt kapp/svinn med fiskebensparkett klikk.

Fiskebensgulv parkett

Nordic Flooring er den eneste gulv- leverandøren i Norge hvor designene er rotnorske. Inspirasjonskildene er norsk natur, værbitte fjellgårder og den unike verdensarven på Notodden/Rjukan. Hvert eneste design er unikt og forteller en historie. Interiørdesigner Halvor Bakke har blant annet designet kolleksjonen «Shades of Telemark». «Old farm» kolleksjonen er videre inspirert av 400 år gamle Rinde Fjellgard i Vest Telemark med storslåtte design. Når du velger Nordic Flooring til ditt hjem kan vi garantere deg at du bor og lever godt på norske tradisjoner!

Nordic Flooring` «big mission» er ikke bare unike rotnorske og storslåtte design. «The big mission» er også produksjon av markedets mest slitesterke og mest holdbare kvalitetsgulv!  

Nordic Flooring gulv er spesialprodusert for norske forhold og krav til særdeles god kvalitet. Nordic Flooring`s hovedfabrikk ligger i Polen og er anerkjent som en av de beste kvalitetsprodusentene i verden. Dette kan bekreftes og dokumenteres gjennom en rekke første klasses sertifikater

EKTE NORSK DESIGN

Nordic Flooring er den eneste gulv- leverandøren i Norge hvor designene er rotnorske. Inspirasjonskildene er norsk natur, værbitte fjellgårder og den unike verdensarven på Notodden/Rjukan. Hvert eneste design er unikt og forteller en historie. Interiørdesigner Halvor Bakke har blant annet designet kolleksjonen «Shades of Telemark». «Old farm» kolleksjonen er videre inspirert av 400 år gamle Rinde Fjellgard i Vest Telemark med storslåtte design. Når du velger Nordic Flooring til ditt hjem kan vi garantere deg at du bor og lever godt på norske tradisjoner!

NORSKE KVALITETSKRAV

Nordic Flooring sitt «big mission» er ikke bare unike rotnorske og storslåtte design. «The big mission» er også produksjon av markedets mest slitesterke og mest holdbare kvalitetsgulv!  

Nordic Flooring gulv er spesialprodusert for norske forhold og krav til særdeles god kvalitet. Nordic Flooring sin hovedfabrikk ligger i Polen og er anerkjent som en av de beste kvalitetsprodusentene i verden. Dette kan bekreftes og dokumenteres gjennom en rekke første klasses sertifikater.

Nordic Flooring Parkett Det fins 39 produkter.